Τετάρτη, Ιούνιος 23, 2021

Κεφαλαιοποιώντας τα δεδομένα που βρίσκονται στο ERP της επιχείρησης

/ Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 / Σχολιάστε πρώτοι! Κατηγορία Τεχνολογία

13186099 s-300x225Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που από τη στιγμή που έχουν υλοποιήσει μια λύση ERP, έρχονται αντιμέτωπες με το πως μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν τα δεδομένα που βρίσκονται στο σύστημα ERP.

Τα συστήματα ERP είναι εξαιρετικά για να κρατούν τις πληροφορίες καθώς περνούν μέσα από την επιχείρηση. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και στην εκμετάλλευση των πληροφοριών αυτών ώστε να υπάρξει κάποιο όφελος. Για να μπορέσει να γίνει αυτό, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε σχεδιασμό των λειτουργιών τους βάσει συγκεκριμένων KPIs (Key Performance Indicators).

Συνδέοντας το σχεδιασμό με το όφελος

Οι κινήσεις που πραγματοποιεί μια επιχείρηση θα πρέπει να ακολουθούν ένα σχεδιασμό βάσει KPIs, που να βασίζεται σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς στόχους. Σε αυτούς που είναι σημαντικοί για την επιχείρηση.

Παρά το γεγονός ότι αυτό μοιάζει προφανές, γίνεται σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Και αυτό καθίσταται σαφές από τη στιγμή που οι άνθρωποι που κάνουν τον σχεδιασμό σπάνια επικαλούνται κριτήρια που σχετίζονται με τους επιχειρηματικούς στόχους.

Στόχοι όπως η μείωση του κόστους ή η βελτίωση της απόδοσης της διανομής θα πρέπει να μεταφραστούν σε σχέδια που βελτιστοποιούν τη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Ο σχεδιασμός πρέπει να περάσει βαθιά μέσα στο DNA της επιχείρησης και υπάρχουν τέσσερα συγκεκριμένα σημεία που δείχνουν ότι μια επιχείρηση έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

1ο – Υπάρχει σχεδιασμός, αλλά δεν λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το σχεδιασμό κάνουν πολλά πράγματα πέρα από τη λήψη αποφάσεων. Έτσι:

  • Μαζεύουν πληροφορίες
  • Προσπαθούν να φτάσουν σε λύσεις υπολογίζοντας συνεχώς τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους
  • Επικοινωνούν το νέο πλάνο

Με άλλα λόγια, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους σχετίζεται με τις προκλήσεις του σχεδιασμού και την επικοινωνία των αποτελεσμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένει ελάχιστος χρόνος για την πραγματικά απαραίτητη δουλειά που σχετίζεται με την ευθυγράμμιση των πόρων με τους επιχειρηματικούς στόχους. Αν ο σχεδιασμός πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του ERP και τα αποτελέσματα περάσουν αυτοματοποιημένα σε αυτό, απλοποιείται ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας. “Αυτοματοποιώντας” αυτού του τύπου τις διαδικασίες, οι υπεύθυνοι σχεδιασμού μπορούν να εστιάσουν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων που στηρίζονται σε KPIs.

2ο – Η πολυπλοκότητα περισσεύει

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δυσκολεύεται σε μεγάλο βαθμό να θυμηθεί περισσότερα από 7 ψηφία. Η δημιουργία πλάνων είναι μια διαδικασία, στην οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από επιχειρηματικούς κανόνες και περιορισμούς και στο τέλος να δημιουργηθεί ένα σχέδιο, το οποίο θα μπορεί να δουλευτεί. Η λύση ERP σε αυτό το σημείο μπορεί να βοηθήσει με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Παρουσιάζουν όλες τις σχετικές πληροφορίες με τρόπο που διευκολύνει τον σχεδιασμό
  • Παρέχουν feedback στην ποιότητα και τις επιπτώσεις των αποφάσεων
  • Δημιουργούν ειδοποιήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποια εκτροπή από τους κανόνες

3ο – Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές εργασίες

Καθώς ο αριθμός των εργασιών μεγαλώνει, ο αριθμός των επιλογών που πρέπει να μπουν στον εταιρικό σχεδιασμό αυξάνει δραματικά. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν 120 τρόποι προσδιορισμού της αλληλουχίας 5 εργασιών, ο διπλασιασμός των εργασιών οδηγεί σε ένα νούμερο 30.240 φορές μεγαλύτερο!

Αν το αναλογιστεί κανείς αυτό, αντιλαμβάνεται ότι το μόνο που ενδιαφέρει αυτόν που κάνει τον σχεδιασμό, είναι το να καταλήξει σε μία λύση. Οποιαδήποτε λύση! Δεν υπάρχει ο χρόνος ή και ο τρόπος για να εκτιμηθούν εκατοντάδες πιθανότητες ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Η χρήση των KPIs μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε αυτό το σημείο ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

4ο – Το περιβάλλον είναι δυναμικό

Στην απίθανη περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργεί σε ένα εξαιρετικά σταθερό περιβάλλον, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα. Σε κάθε άλλη, ο σχεδιασμός θα πρέπει να ενημερώνεται και να αλλάζει συνεχώς ώστε να παρέχεται το αποτέλεσμα βάσει των KPIs. Κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί με σαφώς απλούστερο τρόπο με τη βοήθεια ενός συστήματος ERP.

Διαβάστηκε 4128 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Scroll to top