Τετάρτη, Ιούνιος 23, 2021

Η αξία της γνώσης

/ Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 / Σχολιάστε πρώτοι! Κατηγορία Ψυχαγωγία

i aksia tis gnosisΈνας τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών κλήθηκε να επισκευάσει ένα πολύπλοκο κομπιούτερ.

Ο τεχνικός, κάθισε μπροστά στην οθόνη, πάτησε 1-2 πλήκτρα, κούνησε το κεφάλι του, μουρμούρισε κάτι στον εαυτό του και έσβησε τον υπολογιστή.

Μετά έβγαλε ένα μικρό κατσαβίδι από την τσέπη του και γύρισε κατά μιάμιση στροφή μία μικροσκοπική βίδα. Ύστερα, άνοιξε τον υπολογιστή και διαπίστωσε ότι λειτουργούσε τέλεια.

Ο πρόεδρος της εταιρίας ικανοποιημένος απόλυτα προσφέρεται να πληρώσει τον τεχνικό άμεσα "Πόσα σας χρωστάω;" ρώτησε.

"Είναι 1000 ευρώ" απάντησε ο τεχνικός.

"1000 ευρώ!!! 1000 ευρώ για λίγα λεπτά δουλειάς? 1000 ευρώ για να γυρίσετε μια βίδα? Καταλαβαίνω πως ο υπολογιστής αξίζει 12.000.000 ευρώ, όμως 1000 ευρώ μου φαίνονται πάρα πολλά. Θα τα πληρώσω μόνο όταν μου στείλετε αναλυτικό λογαριασμό που να δικαιολογεί αυτό το ποσό».

Ο τεχνικός συμφώνησε και έφυγε.

Το επόμενο πρωί, ο πρόεδρος λαμβάνει το τιμολόγιο, το διαβάζει προσεχτικά, κουνάει το κεφάλι του και το εξοφλεί αμέσως, χωρίς διαμαρτυρίες. Το τιμολόγιο έγραφε:

Παροχές υπηρεσιών:

- Στρίψιμο βίδας: 1 ευρώ

- Γνώση του ποια βίδα ήθελε στρίψιμο: 999 ευρώ

ΘΥΜΗΣΟΥ: Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ.

Το παραπάνω είναι διασκευή από πραγματικό γεγονός με τον Steinmetz (1865-1923 επιστήμων που είχε ως δεύτερο όνομα το "Πρωτεύς" - ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη χρήση μιγαδικών αριθμών στην επίλυση προβλημάτων με εναλλασσόμενο ρεύμα https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Proteus_Steinmetz). Προσελήφθη λοιπόν στην εποχή του να επιδιορθώσει κάποιο μεγάλο σύστημα... έκανε μια γρήγορη μελέτη των σχεδίων ανέβηκε σε μια σκάλα και σημείωσε με Χ σε μια μεταλλική πλάκα, και είπε "εκεί, κοίτα εκεί". Όταν έστειλε το λογαριασμό $1000 και του ζητήθηκε, όπως στο ανέκδοτο, η αναλυτική κατάσταση, η απάντηση ήταν $1 για το σημάδεμα της πλάκας και $999 επειδή ήξερε, πού να σημαδέψει.
 
Διαβάστηκε 4290 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Scroll to top